Rolex - hodinky nie pre každého

Dnes Vám predstavím legendu medzi hodinkami. Na švajčiarsku značku dokonalých hodiniek s korunkou v logu. Každému veľmi dobre známu značku ROLEX. Ide snáď o najznámejšiu značku luxusných hodiniek na svete.

Značka ROLEX dala svetu prvé vodotesné hodinky či prvé hodinky s dvoma časovými pásmami. Hodinky Rolex dostali taktiež ako prvé certifikát kvality. Rolex dal svetu tiež prvý samonaťahovací strojček! A bola to opäť značka Rolex, ktorá vložila do hodiniek dátum alebo názov dňa v týždni.

História tejto legendárnej hodinárskej značky sa začala písať už v roku 1905, kedy sa Hans Wilsdorf spolu so švagrom Alfredom Davisom rozhodnú založiť v Londýne firmu venujúcu sa dovozu švajčiarskych hodiniek. Spoločnú firmu pomenovali Wilsdorf & Davis.

V roku 1908 sa Hans Wilsdorf stáva najväčším predajcom náramkových hodiniek v Spojenom Kráľovstve.  V tejto dobe bolo bežným zvykom pomenovať spoločnosť podľa svojho mena. Už vtedy ale Wilsdorf premýšľal viac ako obchodník a podnikateľ než hodinár. Hľadal názov, ktorý by bol krátky, ľahko zapamätateľný a zrozumiteľný aj v iných krajinách.

V roku 1912 sa firma presťahovala do Ženevy, kde sídli dodnes

Koncom roka 1915 oficiálne vzniká dnes už najznámejšia hodinárska značka Rolex.

V roku 1926 spoločnosť Rolex vyrába prvé vodotesné hodinky na svete. O rok nato (1927) sa Mercedes Gleitze ako prvá Britka úspešne pokúsila preplávať kanál La Manche. Pri pokuse strávila Mercedes vo vode viac než 15 hodín. Na ruke mala hodinky Rolex, model Oyster, ktoré aj po tak dlhom pobyte vo vode fungovali. Model Rolex Oyster sa tak okamžite preslávil.

Roku 1953 bola podstúpená expedícia na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Pri výstupe na túto horu mala posádka na rukách hodinky Rolex. Konkrétne išlo o model Rolex Oyster Perpetual Explorer.

Písal sa rok 1957, keď značka Rolex predstavila prvý model určený pod vodnú hladinu s označením Rolex Oyster Perpetual Submariner. Tento model bol vodotesný až do 100 metrov.

V roku 1960 sa uskutočnila expedícia do najhlbšieho miesta našej planéty, do Mariánskej priekopy. Išlo o hĺbku viac než 11 000 metrov pod hladinou Tichého oceánu. Súčasťou tejto dobrodružnej expedície bolo aj testovanie špeciálneho modelu Rolex Deep Sea Special Prototype, ktoré túto extrémnu záťaž zvládli na výbornú a aj v tejto extrémnej hĺbke fungovali rovnako ako aj na povrchu.

6. 6. 1960 zakladateľ spoločnosti Rolex Hans Wilsdorf zomiera a firma prechádza pod správu nadácie Hansa Wilsdorfa. Cieľom tohto kroku sa zabezpečilo, že určitá časť zisku smeruje na charitu. Dodnes nie sú akcie spoločnsoti Rolex verejne obchodovateľné!

11 rokov po smrti Wilsdorfa bol predstavený model Rolex Oyster Perpetual Sea Dweller 2000 vodotesné až do hĺbky 610 metrov. Tu ale vývoj vodotesných hodiniek nekončí. V roku 1980 boli na trh predstavené náramkové hodinky Rolex Oyster Perpetual Sea Dweller 4000, ktoré boli vodotesné do hĺbky 1 220 metrov.

Model Rolex GMT Master sa zúčastnil misie Apollo, keď značka prešla prísnym výberom NASA.

Dnes je značka Rolex najväším výrobcom chronometrov. Denne sa vyrobí 2 000 kusov hodiniek tejto legendárnej značky. Značka je známa svojou precíznosťou, kvalitou a výnimočnosťou, rovnako ako aj majitelia hodiniek Rolex

Zdroj: Rolex

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia